به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، آن زمان که قواعد بين المللي نوشته ميشد هيچگاه سخني از تحريم کشورها در حوزههاي سلامت به ويژه دارو و درمان در ميان نبود. حتي در ميان قوانين نانوشته هم هيچ عقل سليمي نميپذيرد که گروهي از انسانها به دليل قدرت طلبي دارو را به روي انسا نهاي ديگر ببندند. در يک سال اخير مشکل کم شدن داروهاي کمياب در زماني که حوزه اقتصاد کشور دچار تحريم شده است موجب شد تا بيماران با مشکلات تازهاي علاوه بر درد بيماري مواجه شوند. سنگيني بار تحريمها در کنار برخي از سوء مديريتها در يک سال اخير درد خيلي از بيماران را چندبرابر کرد که اثرات آن همچنان باقي مانده.
سال گذشته خبر اولويت هشتم دارو براي دريافت ارز مرجع شوک سنگيني به جامعه وارد کرد که سنگيني سوء مديريتها را دوچندان کرد. ارز اختصاص يافته به ماشينهاي لوکس وارداتي بيشتر از حوزه سلامت و درمان بود که بيبرنامهگي مديران در حوزه بهداشت و درمان را عيان کرد. در کنار همه اينها اختصاص يک سوم از بودجه بهداشت و درمان به حوزه راهسازي را بايد افزود که به خوبي زير پا رفتن همه اعتقادات به اهميت سلامت مردم را به دنبال داشت.
اين روزها به زمان تقديم بودجه ?? نزديک ميشويم. شايد اگر زمان به عقب برمي گشت و يک سال قبل اين روزها را نشان ميداد مسئولان کمي در اتخاذ تصميماتشان در اولويت بندي بودجه تجديد نظر ميکردند. اين روزها مسئولان بهداشت و درمان چه در وزارتخانه و چه نمايندگان مجلس در تلاشند تا اشتباهات گذشته تکرار نشود.
سلامت مردم شوخي بردار نيست
شهلا ميرگلوبيات، عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس در رابطه با پيشنهادات بودجه ?? در حوزه بهداشت و درمان به افکارنيوز گفت: در روزهاي اخير اعضاي کميسيون بهداشت و درمان چندين جلسه با مسئولان وزارت بهداشت و کميسيون بودجه داشتهايم و پيگير مسايل مربوط به بودجه هستيم تا مشکلات سال گذشته تکرار نشود.
او ادامه داد: متاسفانه در سال گذشته بودجه بهداشت و درمان تا يک سوم کاهش روبه رو شد اما امسال همه تلاش ما آن است که حداقل در سال ?? با مشکلات مالي در حوزه درمان مواجه نشويم. ميرگلوبيات با تاکيد بر اهميت سلامت مردم به عنوان اولويت نخست افزود: همه مسئولان به اين امر واقف هستند که نميتوان با سلامت مردم شوخي کرد. او گفت: تا جايي که ميتوانيم حتي معاونت نظارت راهبردي هم وارد شده و بر لايحه بودجه ?? دخالت دارد تا کوچکترين کمبودي در ميان نباشد.
ميرگلوبيات بيان داشت: امسال بودجه پيشنهادي انقباضي است و به همين دليل تمام تلاش ما آن است که از ساير بخشها راههايي يافته شود تا مبالغي مازاد بر آنچه بودجه طبق آن بسته ميشود مهيا شود تا آن را به بخش بهداشت و درمان برسانيم. اين نماينده در رابطه با راههاي تامين کمبودهاي مالي در حوزه بهداشت و درمان گفت: سال گذشته عوارضي بر دخانيات و سيگار در نظرگرفته شد که بخشي از آن به آموزش و پرورش و ورزش اختصاص يافت در حال حاضر نيز همچون اين رويه در نظر گرفته شده است تا علاوه بر مبلغ ?? هزار ميليارد تومان (مبلغ پيشنهادي بودجه ??) در لايحه بتوانيم به روشهاي ديگر نيز تامين مالي کنيم. او با تاکيد بر اينکه بودجه انقباضي در بهداشت و درمان معنا ندارد گفت: با اين وجود محدوديتهايي در ميان است و به اندازه تورم توانستهايم بودجه پيشنهادي را بالا ببريم اما در نظر داريم تا از روشهاي ديگر هزينهها را تامين کنيم.
چشم انتظار ياري مسئولان هستيم
تهديد سلامت جامعه با سقوط ارز تخصيصي تجهيزات پزشکي همواره به عنوان جزو جداناشدني حوزه بهداشت و درمان است اولويت هشتم اختصاص ارز نه فقط براي واردات داروها بلکه تجهيزات پزشکي را هم شامل ميشود. دستگاههاي دياليز و تجهيزات دندانپزشکي از نمونههاي بارزي هستند که کمبود آنها کاملا احساس ميشود. غذا، دارو و تجهيزات پزشکي در اولويتهاي اول و دوم ارز مرجع جاي دارد اما سال گذشته با وجود برنامه ريزيهاي انجام شده اين ? قلم از ارز مرجع خارج شد و ارز تخصيصي براي دارو و تجهيزات پزشکي در اولويت هشتم قرار گرفت.
آيا بيتوجهي به سلامت روان و جسم مردم موضوعي است که بتوان آن را ناديده گرفت يا بعدها در برابر خسارات ناشي از آن پاسخگو بود؟ اهميت سلامت جامعه کمتر از سلاحهاي نظامي نيست و نبايد فراموش کنيم بيمارستانهاي ما با کمبو دهاي زيادي در بخش دارو و تجهيزات پزشکي مواجهند. که صد البته بيماران و خانوادههاي آنها نخستين افرادي هستند که ترکش بيتدبيريها آنها را نشانه ميرود. و اميدواريم در بودجه سال ?? مسئولان با فشار بيشتري قلم بودجه بهداشت و درمان را جاري کنند.
منبع:افکار